skip to Main Content

Nederland – Zuid Korea. Laatste groepswedstrijd voor hockey heren. Op dinsdag 7 augustus, 09.30 uur: Nederland tegen Zuid-Korea. In de vijfde en laatste wedstrijd in groep B speelt Nederland tegen Zuid-Korea. In de voorgaande vier duels hebben de Oranje hockey heren twaalf punten verzameld. Korea staat derde met negen punten. Plaatsing voor de halve finale is voor de Aziaten nog mogelijk, terwijl Nederland daar al verzekerd van is.

Na de 3-1 overwinning op de huidige wereldkampioen Duitsland heerste er lichte euforie bij Oranje. De middenvelder Robbert Kemperman zei: “Dit was een fantastische wedstrijd. We speelden weer leuk en frivool. We hebben echt op zijn Hollands gehockeyd”. De Duitse bondscoach Markus Weise beaamde de opinie van Kemperman. “We maakten veel fouten en kwamen daar vandaag niet mee weg. Nederland was gewoon sterker.”

Het lijkt er op dat Nederland in het toernooi groeit. Vooraf was Nederland geen topfavoriet voor goud. Tegenstanders zullen in hun vuistje hebben gelachen, toen de Nederlandse coach Van Ass besloot om Taeke Taekema thuis te laten. De strafcornerspecialist boezemt elke verdediging angst in met zijn machtige sleeppush. Vervanger Mink van der Weerden kwijt zich tot nu toe prima van zijn taak. Hij heeft al vier goals op zijn naam staan en is momenteel de topscorer van het Olympische toernooi.

De enige dissonant is aanvoerder Floris Evers. Hij heeft zich in de aanval nog niet kunnen onderscheiden. De Brabander bewaakt wel de sfeer in de groep: “Je merkt heel erg dat we elkaar niet beoordelen. In het veld ook niet. Niemand wordt afgerekend op een foute actie.”

Zuid-Korea heeft in de afgelopen jaren de aansluiting met de mondiale top verloren. In het vorige decennium rukte het land bij de mannen op van middenmoter naar subtopper. Het leidde tot zilver op de Zomerspelen van 2000, vierde plaatsen op het WK van 2002 en 2006 en twee medailles bij de Champions Trophy (derde in 2000 en 2009). In 2010 ontbraken de Koreanen echter bij de Champions Trophy en vorig jaar werden ze achtste en laatste. De fysieke speelstijl en het driftige loopwerk van de kleine Koreanen bleek regelmatig lastig te bestrijden voor de Oranje hockeyers.

 

Back To Top