skip to Main Content

Wedden op paarden. Mensen wedden op paarden sinds paarden al op banen rennen. Vanaf de wagenrennen in Rome, via de Middeleeuwen tot nu is het een populaire bezigheid. In Groot-Brittannië wordt het bijvoorbeeld al sinds de 18e eeuw gedaan op races die nu nog steeds bestaan.

Wedden op paardenrennen van Groot-Brittannië de wereld over

In Nederland is het wellicht niet zo bekend, behalve alleen de paardenraces op Duindigt. Maar verder in de wereld is paardenrennen een zeer populaire tak van sport. En omdat het Verenigd Koninkrijk eeuwen geleden voorop liep in paardenraces, fokken en trainen, zien we dat de sport vooral groot is Engelstalige landen. Naast de Britse landen zijn dat vooral Amerika, Canada en Australië. Maar ook de Arabische wereld, Hong Kong en India lopen er voor warm. Wereldwijd is paardenracen ook een van de populairste sporten om op te wedden. Niet alleen ‘at the tracks’, maar ook online wedden.

De meeste paardenfokkers en paardentrainers trekken echter vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Amerika, omdat daar de grootste races van de wereld zijn, te vergelijken met de Grand Slams in het tennis. De Britse klassiekers als The Derby, The Oaks, Royal Epsom en Royal Ascot zijn wereldberoemd. In de Verenigde Staten is de Kentucky Derby de heilige graal van het paardenrennen. Samen met de Preakness Stakes en de Belmont Stakes vormt de Derby de Triple Crown.

Wedden op Flat races: Conditions races en Handicap races

De races hierboven staan bekend als ´flat races´. Deze zijn veruit het meest populair. Binnen flat races zijn weer twee varianten. De eerste is conditions races. Dat zijn paardenraces die vooral om conditie gaan. Vaak zijn het 2- tot 5-jarige paarden die hier racen. De meeste grote races zijn specifiek voor 3-jarige paarden. Binnen de conditions races heb je ook nog drie verschillende groepen waarin geracet wordt, klasses eigenlijk. Group 1 is de Eredivisie van het paardenracen en is het belangrijkste. Group 2 zit daar iets onder en Group 3 zijn lokale wedstrijden.

Bij de handicap races is er een officiële handicapper die bepaalde paarden extra gewicht geeft om het deelnemersveld gelijker te maken. Zo krijgt een vrouwelijk paard dat nog niet veel heeft gewonnen minder extra gewicht dan een mannelijk paard dat al redelijk succesvol is geweest. Iets minder populair dan conditions races, maar toch tamelijk populair.

Wedden bij Kortebaandraverij in Nederland populair

Aangezien Duindigt de enige racebaan van importantie is in Nederland, zien we in ons land ook veel de variant kortebaandraverij. Het is een afvalrace waarbij de paarden – met een jockey (pikeur) erachter op een sulky – op een recht stuk draven. Dat rechte stuk heeft meestal een afstand van 275 of 300 meter. Afhankelijk van leeftijd, eerder gewonnen prijzengeld en andere zaken kan een paard een ontheffing krijgen van bijvoorbeeld 5 meter. Tussen mei en september wordt kortebaandraverij bedreven in Nederland. Wedden op paarden kortebaan gebeurt meestal ter plaatse.

Wedden op paardenrennen makkelijk online

Zoals gezegd is wedden op paardenrennen al zo oud als het paardenrennen zelf. Veel liefhebbers en gokkers gaan graag naar de baan toe om ook de sfeer en beleving mee te krijgen. Maar sinds het internet er is, kun je ook makkelijk online wedden op paardenrennen. Veel van de grote bookmakers als Kroon, 888sport en Unibet bieden veel mogelijkheden om op diverse paardenraces in te zetten.

Weddenschappen paarden komen dus in veel varianten voor. Natuurlijk kun je zoals bij elke sport inzetten op de winnaar van een bepaalde race. Die specifieke bet heet simpelweg Win. Zet jij 10 euro op een paard dat op 5.00 staat en wint, dan krijg je 50 euro. Maar daarnaast zijn er nog veel andere opties. Zo heb je bijvoorbeeld Place. Daarmee kun je, afhankelijk van de grootte van het deelnemersveld, inzetten op een top-twee of een top-drie uitslag voor het geselecteerde paard.

Je kunt bij gokken op paarden Win en Place ook combineren in een Each Way. Dat is eigenlijk Win en Place samen. Als je een 10 euro Each Way doet, zet je 10 euro in op Win en 10 euro op Place. Een paard kan dan bijvoorbeeld op een notering van 10.00 voor winst staan. Winst levert dan tien keer je inzet op. Place levert een deel daarvan op, bijvoorbeeld 2.50 keer je inzet. Dan hou je dus je kans op 125 euro als het paard wint (100 euro win en 25 euro Place) en win je nog 25 euro bij alleen Place. Bets als Exacta en Trifecta (top twee en top drie specifiek voorspellen) zijn er ook, maar wel heel lastig.

Wedden op paarden tips, haal meer uit je paardenraces

Omdat paardenrennen wereldwijd zo´n grote en populaire sport is, zijn er ook genoeg kenners en volgers die je kunnen helpen met wedden op paarden. Er zijn sommige bookmakers, zoals William Hill, die hun experts een voorbeschouwing laten maken op elke race. Tevens geven zij per paard een evaluatie van hoe goed ze in vorm zijn en wat hun kansen zijn in de race. Bij William Hill vind je die voorbeschouwingen en evaluaties op dezelfde plek als het wedden op paardenrennen zelf. Zo heb je de Spotlight op elk paard op zich en een algemene voorbeschouwing op elke race.

Maar zoals je bij het voetbal veel journalisten en analisten hebt, heb je die bij paardenraces ook. Veel Engelse en Amerikaanse kranten hebben hun eigen betting pundits in dienst die voor elke race van formaat hun licht laten schijnen op de favorieten en mogelijke outsiders. Een kleine zoekopdracht online brengt je al naar de betting experts van bijvoorbeeld The Mirror, Sky en websites die specifiek gericht zijn op wedden op paarden.

Zij zitten helemaal in het wereldje en volgen alle races en paarden op de voet. Ze doen meer dan alleen kijken naar uitslagen van bepaalde sterke paarden. Ze kijken naar hun stamboom, naar bepaalde concurrentie in eerder gereden races en hoe sterk ze zijn op bepaalde ondergronden. Met al die elementen samen geven de experts een gewogen voorspelling die je een hoop kan opleveren. Met die wedden op paarden tips kun je dus aan de slag met wedden op paarden. Onthoud wel dat favorieten bij de bookmakers vaak niet voor niets favorieten zijn. Maar een outsider hier en daar erbij pakken in je bets kan soms een mooie winst geven.

Back To Top